Mar 14, 2018

Current Affairs_Syndicate Bank-2018


Q1. Name the country that has overtaken Saudi Arabia for the first time to become India's top crude oil supplier in the current fiscal.
Answer: Iraq

Q2. Name the Eminent poet who will be given the 31st Moortidevi Award for the year 2017.

Answer: Joy Goswami

Q3. Joda East Iron Mine (JEIM) of which company has been honored with the prestigious Golden Peacock Innovation Management Award for the year 2017?

Answer: Tata Steel

Q4. The International Migrants Day is organized across the world on __________.

Answer: 18th December

Q5. Which country has topped the Global Innovation Index (GII) 2017?

Answer: Switzerland

Q6. Name the lender with which the European Investment Bank will co-finance $400-million funding for renewable power generation in the country.

Answer: YES Bank

Q7. Name the finance bank that has announced signing an MoU with Sahaj e-Village for extending its banking service in remote areas through Business Correspondent Agent (BC) model.

Answer: AU Small Finance Bank

Q8. Which state government has entered into an agreement with the moonshot factory of Alphabet X to bring the breakthrough Free Space Optical Communication (FSOC) technology?

Answer: Andhra Pradesh

Q9.  Name the Washington resident who has been crowned Miss India USA2017.

Answer: Shree Saini

Q10. Who is the present President of Luxembourg headquartered European Investment Bank?

Answer: Werner Hoyer

Q11. Name the country that has topped Forbes' rankings of best countries in the world for business in 2018 for the first time.

Answer: United Kingdom

Q12. The Capital market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has raised the investment limit for FPI in central government securities to over 1.91 lakh crore from January 2018. FPI stands for _____________.

Answer: Foreign Portfolio Investors

Q13. Indian Navy in collaboration with which country has successfully completed the second phase of the joint oceanographic survey?

Answer: Sri Lanka

Q14. Name the city that will host the Commonwealth Games in 2022.

Answer: Birmingham

Q15. In the Forbes' rankings of best countries in the world for business, what is the ranking of India?

Answer: 62nd



Current Affairs

Mar 11, 2018

GA Capsule Summits International


Question 1. 13th Meeting of Inter-Governmental Commission (IGC) with Kazakhstan held in?
Answer. Astana, Kazakhstan

Question 2. 9th BRICS Summit held in?

Answer. Xiamen, China. The theme was "Stronger Partnership for a better future".

Question 3. 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting held in?
Answer. Seoul, South Korea Theme: ‘InnovativePartnership for Inclusive Prosperity

Question 4. 7th Meeting of BRICS Trade Ministers held in?

Answer. Shanghai, China

Question 5. A Model United Nations (MUN) Regional Conference held at?

Answer. Kathmandu

Question 6. 12th G20 Summit 2017 held in?

Answer. Hamburg, Germany 

Question 7. Meeting of BRICS Ministers of Education held in?

Answer. Beijing, China

Question 8. 7th edition of SAARC Artists Camp & Exhibition of Paintings held in?

Answer. Kathmandu

Question 9. 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference held in?

Answer. Istanbul, Turkey

Question 10. 2017 BRICS Youth Forum opened in?

Answer. Beijing, China. Theme was 'Enhance BRICS Partnership, Promote Youth Development'.

Question 11. Indian Ocean Conference 2017 on the theme peace, progress, & prosperity held in?

Answer. Colombo, Sri Lanka

Question 12. Summit of G-7 interior ministers centered on security issues in the fall will be in?

Answer. Italy will host

Question 13. 15th Ministerial Meeting of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical & Economic Cooperation (BIMSTEC) held in?

Answer. Kathmandu, Nepal.

Question 14. Meeting of Heads of Govts. of SCO Member States on prevention & elimination of emergency situation held in?

Answer. Choplon Ata in Kyrgyz Republic (Home Minister Rajnath Singh lead India)

Question 15. International Military Music Festival "Spasskaya Tower" is the parade of the best military music bands of Russia & other countries that takes place every year at?

Answer. Red Square in Moscow.

Question 16. Defense entity of Hinduja Group flagship company Ashok Leyland signed MoU with Rosoboronexport in? 

Answer. Russia

Question 17. Saudi Arabia & Britain signed a framework deal for military cooperation in?

Answer. Red Sea port city of Jeddah

Question 18. Turkey signed a deal with Russia to buy S-400 missile defence systems. Deal held in?

Answer. Istanbul, Turkey 

Question 19. 2nd Seminar on ‘MAKE’ projects for Indian Army was held in? (NATIONAL)

Answer. New Delhi

Question 20. Defence Accounts Department (DAD) organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in? (NATIONAL)

Answer. New Delhi


GENERAL AWARENESS QUIZ

GA Capsule-Sports


Question 1. Name the Indian Wrestler who won the Silver Medal in the Asian Olympic Qualification.
Answer. Hardeep Singh 


Question 2. Name the Indian Shooter who 50m pistol gold at the ISSF World Cup in Bangkok.
Answer. Jitu Rai


Question 3. Which Country has been allotted the Commonwealth Judo Championships 2018?
Answer. India


Question 4. Who won the US Masters, the first Briton to do so since Nick Faldo in 1996?
Answer. Danny Willett


Question 5. Which Country won the third edition of the Asian Kabaddi Championship 2016 (Circle Style) by defeating India?
Answer. Pakistan


Question 6. Who won the world record in the woman's recurve event at the Archery World Cup in Shanghai?
Answer. Indian Star archer Deepika Kumari


Question 7. Who won the gold medal at the 2016 Commonwealth Judo Championship finals at Port Elizabeth in South Africa?
Answer. Garima Chaudhary


Question 8. Which Company has signed Shreya Sunder Iyer as its first woman rider for the Indian National Rally championship?
Answer. TVS Racing 


Question 9. Who won the 2016 World Championship title of Snooker?
Answer. Star snooker player Mark Selby


Question 10. Who became the first Indian athlete to win a gold medal in the Asian 20 Kilometer (km) Race Walk Championships?
Answer. Gurmeet Singh


Question 11. Who has won the English Premier League title for the first time in the club's 132 years history?
Answer. Leicester City


Question 12. Who has been named as Huawei global ambassador?
Answer. FC Barcelona’s player Lionel Messi 


Question 13. Name the Indian athlete who has created history by breaking the national record in women's 3,000m steeplechase event in Diamond League Meet in Shanghai.
Answer. Sudha Singh


Question 14. Name the Indian Wrestlers who have secured spots at the upcoming Rio Olympics.
Answer. Ravinder Khatri and Babita Kumari


Question 15. Who won women’s and men’s singles titles of the 2016 Miami Open?
Answer. Victoria Azarenka of Belarusia and World No 1 Novak Djokovic of Serbia


Question 16. Name the Indian woman who created history by becoming the first Indian woman gymnast to qualify for Olympics.
Answer. Indian artistic gymnast Dipa Karmakar


Question 17. Name the team who beat the Russian pair Ekaterina Makarova and Elena Vesnina to claim the Italian open title 2016 in Tennis.
Answer. World No. 1 women's doubles team of Sania Mirza and Martina 


Question 18. Who won the men’s singles title at the Malaysia Open 2016?
Answer. Lee Chong Wei


Question 19. Who won the 2016 Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix?
Answer. Mercedes driver Nico Rosberg of Germany


Question 20. Name the India’s fourth highest ranked men’s badminton player who won the men’s singles title at the 2016 Swiss Open in Basel, Switzerland.
Answer. HS Prannoy 

General Awareness Quiz

Mar 10, 2018

SBI Reasoning Quiz-Solutions


Directions (1-5): Study the following information to answer the given questions.
Seven people A, B, C, D, E, F and G stay in a building that has seven floors. Only one person stays on one floor. The ground floor is numbered 1, the floor above it, number 2 and so on and the top most floor is numbered 7. G stays on the ground floor. E stays on an odd numbered floor. B stays on a floor immediately below E’s floor. There are two floors between the floors on which E stays and the floor on which A stays. C stays on a floor immediately above D’s floor. D stays on any floor which is below the floor on which E stays. 

Q1. Who among the following stays on the topmost floor? 
(a) A
(b) E
(c) C
(d) D
(e) None of these

Q2. Who among the following stays on the fourth floor? 
(a) B 
(b) F
(c) D
(d) C
(e) None of these

Q3. Who among the following stays on the floor which is exactly between the floor on which A stays and the floor on which B stays? 
(a) F
(b) C
(c) E
(d) D
(e) None of these

Q4. Which of the following is true as per the information provided? 
(a) A stays on the floor which is immediately above the floor on which F stays. 
(b) F stays on the floor which is immediately below the floor on which C stays. 
(c) E stays on the fifth floor. 
(d) C stays on the third floor. 
(e) None of these

Q5. How many floors are there between the floors on which G stays and the floor on which D stays? 
(a) Three
(b) None
(c) More than three
(d) One
(e) Two 

Solution (1-5):

S1. Ans.(b)
Sol.

S2. Ans.(e)
Sol.

S3. Ans.(a)
Sol.

S4. Ans.(d)
Sol.

S5. Ans.(b)
Sol.

Directions (6-10): In each question below are three statements followed by two Conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.
Given answer
(a) If only Conclusion I follows
(b) If only Conclusion II follows
(c) If either Conclusion I or II follows
(d) If neither Conclusion I nor II follows
(e) If both Conclusions I and II follow

Q6. Statements: All bulbs are tubes. Some tubes are knives. All knives are frames.
Conclusions
I. Some frames are tubes.
II. Some knives being bulb is a possibility.

Q7. Statements: Some tents are houses. All houses are buildings. Some buildings are huts.
Conclusions: 
I. Some huts are definitely not houses.
II. Some buildings are tents.

Q8. Statements: All goats are lions. No lion is tiger. Some tigers are horses.
Conclusions
I. Some horses are goats.
II. No horse is goat.

Q9. Statements: Some beads are chairs. All chairs are desks. All desks are tables.
Conclusions
I. Atleast some tables are beads.
II. Some desks are beads.

Q10. Statements: All mangoes are apples. All apples are bananas. Some bananas are grapes.
Conclusions
I. Some grapes being mango is a possibility.
II. Atleast some bananas are mangoes.

Solution(6-10):

S6. Ans.(e)
  
S7. Ans.(b)

S8. Ans.(c)

S9. Ans.(e)

S10. Ans.(e)

Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners and are facing center, while those who sits in the middle of the side of the square are facing outside the centre. They all likes different color Blue, Black, Brown, Red, Yellow, Pink, Purple and Green but not necessarily in the same order.
D likes Blue color and sits third to the right of E, who doesn’t like either pink or Red. H sits at the corner. The one who likes Red color sits opposite the one who likes Green color. B does not like Red color. B sits 3rd to the right of C who likes Black color. G likes Brown color and faces outside the centre. The one who likes Blue color sits immediate left of one who likes Brown color. The one who likes yellow color sits 2nd to the right of one who likes Purple color. H likes Red color and sits 2nd to the left of A. 

Q11. Who among the following likes Pink color?
(a) A
(b) E
(c) F
(d) C
(e) D

Q12. B likes which of the following color?
(a) Red 
(b) Green
(c) Yellow
(d) Red
(e) Pink

Q13. In the given question some follows a pattern find the one which is not following the pattern?
(a) A and D
(b) F and C 
(c) E and G
(d) D and E
(e) H and B

Q14. If A is related to Blue, and in the same way F is related to Black then following the same pattern D is related to?
(a) Blue 
(b) Green
(c) Pink 
(d) Brown
(e) Red

Q15. Which of the following condition is/are is correct about B?
(a) B faces outside the centre
(b) B likes red color
(c) B sits third to the right of E
(d) All are correct
(e) B sits 2nd to the right of A

Directions (11-15): 

S11. Ans.(a)

S12. Ans.(b)

S13. Ans.(d)

S14. Ans.(c)

S15. Ans.(e)



Current Affairs_Syndicate Bank-2018

Q1. Name the country that has overtaken Saudi Arabia for the first time to become India's top crude oil supplier in the current fis...